1. Головна
  2. Блог
  3. Якої потужності вибрати пеллетний котел?

Якої потужності вибрати пеллетний котел?

Дата: 12.01.2024 Рейтинг:  Переглядів: 1193 Коментарів: 0 Час на читання: 4 хв.

Якої потужності вибрати пелетний котел

Найвигідніше опалювати приватні будинки за допомогою твердопаливних пелетних котлів. Сучасне обладнання ефективне, просте у використанні та працює протягом десятків років. Головне — правильно вибрати відповідний за потужністю пристрій. У паспорті до обладнання вона зазначається у кВт. Їхнє число показує, скільки теплової енергії виробить котел за 1 годину. Під час його вибору потрібно знати, як співвідносити цей показник з іншими характеристиками, щоб купити пелетний котел, який буде ефективним і водночас недорогим в обслуговуванні.

Критерії вибору потужності пелетного котла

Головне завдання опалювального обладнання — компенсувати теплові втрати приміщення та підтримувати необхідну температуру. Щоб цього досягти, рекомендуємо звернути увагу на критерії нижче.

Площа опалювального приміщення

Тепло виходить із приміщення через вікна, дах, двері та стіни. Відповідно, чим більша площа будинку, тим більші втрати тепла й тим потужніший потрібен пелетний котел. Водночас необхідно враховувати, що, якщо неправильно розрахувати співвідношення площі та потужності, можна або занадто переплатити, або мерзнути через недостатній обігрів. Крім того, за невідповідної (малої) потужності котлу складно допалювати паливо до кінця через нестачу повітря. Димар буде швидко засмічуватися. Тому рекомендуємо скористатися формулою, вказаною нижче, та підбирати техніку з точністю.

Матеріал та товщина стін

Основний критерій — перше покриття стін. Без нього купити твердопаливний котел буде складно. Це може бути пінобетон, залізобетон, гіпсокартон, мінвата, фанера, деревина. Кожен має свої властивості та різну тепловтрату. Вона повинна зазначатися в характеристиках матеріалу. Також велике значення має товщина стін. Чим вона більша, тим менше тепла виходить із кімнати. Якщо стіни покриті додатковим шаром теплоізоляції, то 1 кВт достатньо для обігріву приблизно 10 м². Без неї середня тепловтрата приміщення через стіни становить 20-30%.

Вікна

Втрати теплової енергії через вікна загалом становлять 10-20%. На це впливає їхня товщина, матеріал та площа. Найбільш теплоізоляційні — тришарові склопакети. Однокамерні практично не зберігають тепло.

Стеля та підлога

Рівень тепловтрати через дах дорівнює показнику стін. Якщо в будівлі є мансарда або підвал, що не опалюється, знадобиться дуже потужний пелетний котел. Для будинку, що стоїть на ґрунті, тепловтрата становить 5%.

Якість пелетів

Пелети випускаються з відходів сільського господарства або деревообробної промисловості за допомогою їх пресування. Це може бути тирса, лушпиння насіння або гречки, відходи кукурудзи, солома та інші біологічні продукти. Кожен із матеріалів під час горіння виділяє різну кількість теплової енергії. Цей показник називається питомою теплотою тепловиділення та вказується на брикетах із паливом.

Найбільший ККД дають дерев’яні пелети. Вони виготовляються із різних видів деревини, що також впливає на виділення теплової енергії. Для кожної породи дерева характерні свої густина, калорійність і структура. Також велике значення має вологість. Якщо під час виробництва пелет деревина однієї породи була вологою, паливо даватиме менший ККД, ніж якби вона була сухою.

У випадку, коли йдеться про різні породи, але вироблені за одних умов (обидві сухі або обидві вологі), підхід інший. Наприклад, сухе дубове паливо виділятиме більше тепла, ніж сухе соснове. Тому під час вибору потрібної потужності необхідно відразу враховувати, який різновид палива використовуватиметься. За його заміни змінюватиметься і ККД.

Інші чинники

Крім зазначених вище чинників, рекомендуємо також враховувати, чи потрібно забезпечувати гаряче водопостачання, чи надалі добудовуватиметься будинок та інші умови, що можуть вплинути на коефіцієнт корисної дії пелетного котла.

Формула для розрахунку

Для середнього розрахунку потужності використовують формулу: 1 кВт*10 м². Але враховуйте, що така формула діє для приміщення зі стелями до 3 м та з наявністю теплоізоляції стін, стелі, вікон та підлоги. Щоб купити пелетний котел, який максимально відповідатиме вашим умовам, рекомендуємо звернутися до фахівців DOZAMEX. Ми завжди раді допомогти з вибором.

Розрахунок потужності та приблизна витрата пелетів для дому

Розглянемо потрібну витрату палива, спираючись на продуктивність наших твердопаливних котлів на пелетах. Якщо вам необхідно обігріти приміщення площею 150 м², знадобиться модель потужністю 15 кВт. Для її роботи необхідно використовувати паливо 1,5-3 кг/годину. Зі збільшенням площі зростає й його витрата. Для будинку 300 м² потрібний котел потужністю 30 кВт і з витратою пелет 36 кг/годину. Найбільша витрата — для будинку 800 м². Вона становить 8-16 кг/годину.

Зверніть увагу, що розрахунки усереднені. Усе залежатиме від різновиду пелетів, якими ви вирішите опалювати будівлю.

 


Читайте також:
Альтернативна система енергозабезпечення
Дата: 05.03.2024 / Автор: Администратор
Альтернативна система енергозабезпечення

Рейтинг: Переглядів: 1874
Переваги використання пелетних котлів для опалення
Рейтинг: Переглядів: 1398
Як вибрати пелетний котел
Дата: 12.01.2024 / Автор: Администратор
Як вибрати пелетний котел

Рейтинг: Переглядів: 1522
Обслуговування пелетних котлів: 3 головні поради
Дата: 08.01.2024 / Автор: Администратор
Обслуговування пелетних котлів: 3 головні поради

Рейтинг: Переглядів: 1048

Коментарі
Ще немає коментарів...
Залиште свій коментар
Ваша оцінка: