1. Головна
  2. Блог
  3. Обслуговування пелетних котлів: 3 головні поради

Обслуговування пелетних котлів: 3 головні поради

Дата: 08.01.2024 Рейтинг:  Переглядів: 1125 Коментарів: 0 Час на читання: 3 хв.

Обслуговування пелетних котлів: 3 головні поради

Кожен користувач твердопаливних котлів зацікавлений у їхній максимально ефективній та тривалій роботі. Багато в чому ці показники залежать від правильної експлуатації та своєчасного обслуговування. Щоби пелетний котел прослужив багато років без збоїв та поломок, дотримуйтесь порад, наведених нижче.

Як обслуговувати котел

Пелетні котли — складні пристрої, незважаючи на простоту використання. Вони вимагають уважної експлуатації та своєчасного акуратного обслуговування, яке прописане в паспорті обладнання. Також не зайвим буде профілактичний огляд спеціалістом.

Використовуйте якісне паливо

Від правильно обраного палива залежить багато чого: інтенсивність тепла, зношування обладнання та інші моменти. Тому купуйте пелети у виробників із хорошою репутацією, які стежать за якістю сировини, дотримуються вимог щодо її виробництва та зберігання.

Прочищайте ящик для золи

Зазвичай зола становить до 3% від завантаженого палива. Тому очищати зольний ящик необхідно рідко — 1-2 рази на місяць. Усе залежить від моделі котла та інтенсивності його роботи.

Прочищайте димогарні канали

Забрудненість димогарних каналів також залежить від моделі пелетного котла. Процедура виконується 1-4 рази на місяць. Очищення виконується спеціальним йоржиком. Якщо ви вирішили купити котел з автоматичною системою очищення, про цю процедуру можна забути. Як тільки рівень температури газів збільшиться, система сама запустить очищення.

Налаштуйте завантаження бункера

Якщо ви вирішили встановити котел самостійно без допомоги фахівця і після встановлення помітили, що витрата палива не відповідає заявленій виробником, потрібно відрегулювати бункер завантаження. Налаштуйте систему регулярної подачі повітря, пальника та димоходу. Може знадобитися кілька змін, але процес не має спричиняти багато труднощів.

Правила експлуатації котла на пелетах

У паспорті кожного окремого пристрою зазначаються правила його експлуатації. Ми лише нагадаємо основні з них:

  1. Щоб гарантувати правильну та ефективну роботу опалювального обладнання, варто довірити його монтаж професіоналу. Він не тільки встановить пристрій, а й перевірить правильність умов перед монтажем, виконає перший запуск системи та перевірить, чи правильно працює котел.
  2. Перед запуском обладнання ретельно перевірте димар. У разі потреби очистіть його від забруднень.
  3. Перше розпалювання потрібно робити на повній потужності пристрою протягом години. Також необхідно відразу подбати про ідеальне провітрювання.
  4. Слідкуйте за тим, щоб завантажувати пелети не надто щільно. Для кращого горіння необхідно забезпечити добрий доступ кисню. Також обов’язково дотримуйтеся правил зберігання палива. Краще зберігати пелети в сухому місці, що провітрюється. Якщо немає відповідного приміщення, їх можна залишати на вулиці, але обов’язково в герметичних пакетах, що не промокають, і не на голій землі.
  5. Регулярно проводьте обслуговування та профілактику. Очищення проводиться тільки за повного охолодження пристрою. Для цієї процедури в комплекті постачання мусять іти спеціальні інструменти.

Правильна експлуатація та догляд за пелетними котлами дадуть змогу не тільки зробити їх використання максимально ефективним із погляду тепла та економічності. Це дасть можливість уберегти себе, близьких чи колег від небезпечних ситуацій: займань, опіків, задимлення. У разі виникнення будь-яких труднощів із використанням котлів рекомендуємо без зволікань звертатися до фахівців.


Читайте також:
Альтернативна система енергозабезпечення
Дата: 05.03.2024 / Автор: Администратор
Альтернативна система енергозабезпечення

Рейтинг: Переглядів: 3524
Переваги використання пелетних котлів для опалення
Рейтинг: Переглядів: 1614
Як вибрати пелетний котел
Дата: 12.01.2024 / Автор: Администратор
Як вибрати пелетний котел

Рейтинг: Переглядів: 1935
Якої потужності вибрати пеллетний котел?
Дата: 12.01.2024 / Автор: Администратор
Якої потужності вибрати пеллетний котел?

Рейтинг: Переглядів: 1404

Коментарі
Ще немає коментарів...
Залиште свій коментар
Ваша оцінка: