1. Головна
  2. Блог
  3. Як вибрати пелетний котел

Як вибрати пелетний котел

Дата: 12.01.2024 Рейтинг:  Переглядів: 1531 Коментарів: 0 Час на читання: 4 хв.

Як вибрати пелетний котел

Пелетні котли вже кілька років поспіль набирають усе більшої популярності в Україні. Вони забезпечать теплом та гарячим водопостачанням будь-яке приміщення, не підключене до газу та централізованого опалення. Водночас допоможуть істотно заощадити, оскільки паливо для пелетних котлів коштує набагато дешевше за центральні енергоносії.

Щоб допомогти вам правильно вибрати відповідний пристрій, команда DOZAMEX зібрала нижче найбільш значущу інформацію.

Пелетні котли: характеристики та особливості

Автоматичні пелетні котли виробництва нашої компанії розроблені для використання в умовах низьких температур у житлових будинках, школах, офісах, громадських організаціях, виробничих цехах та інших житлових та нежитлових приміщеннях. У якості палива використовуються пелети — гранули, отримані за допомогою пресування відходів деревообробної та сільськогосподарської промисловості: тирси, шкаралупи насіння та інших продуктів.

Пристрій оснащений системою автоматичного запалювання та пристосований для інтеграції з приставкою автоматичної подачі палива. Пелетні котли DOZAMEX максимально ефективні в роботі. Цьому сприяють такі особливості:

 
  • Теплообмінник із 5-ходовою конструкцією. На ринку опалювального обладнання така характеристика є рідкістю. Зазвичай різні виробники оснащують свої твердопаливні котли 1, 2 або 3 ходами. Завдяки 5-ходовому теплообміннику, нам вдалося досягти ККД у 91% та суттєво економити паливо.
  • Низька зольність. Під час спалювання пелетів зола становить до 3% від завантаженого палива. Воно практично повністю згоряє та використовується максимально ефективно.
  • Низька температура в димарі. Знизити температуру допомагають ті самі 5 магістралей теплообмінника. Проходячи їх, гарячі гази краще нагрівають водяний контур і водночас опускають температуру в димарі.
  • Автоматика. Усе, що потрібно зробити користувачеві з контролю пелетного котла — налаштувати на електронному блоці керування відповідний режим роботи й раз на кілька днів очищати золу. Подача палива, розпалювання, підтримання потрібної температури — усе це виконується автоматично.

Розглядаючи ефективність, не варто забувати і про безпеку. Твердопаливний котел DOZAMEX оснащений 2-шнековою подачею пелет у топку. Така особливість дає змогу уникнути проникнення вогню в бункер, де зберігається паливо.

Ефективність горіння пелетних котлів

Твердопаливні котли на пелетах становлять гідну конкуренцію високоефективним газовим та електричним котлам. Залежно від складу палива, коефіцієнт корисної дії становить понад 90%. Водночас пристрій належить до екологічних, оскільки димові гази не містять продуктів напіврозпаду та нафтові складники, які впливають на сильний викид СО2.

Пелетна сировина та її складники

Пелети виготовляються з різних відходів деревної промисловості та сільського господарства: тирса, лушпиння гречки, соняшнику, солома, відходи кукурудзи та інших продуктів. Кожен різновид матеріалу виділяє під час горіння різну кількість тепла.

Щоб вибрати найефективніший, зверніть увагу на такі показники:

  • питома теплота тепловиділення;
  • зольність;
  • відсоток вологості палива.

Найякіснішим вважаються деревні гранули. Вони також різняться між собою. Різні породи дерева мають різну структуру, калорійність та щільність, що впливає на рівень тепловіддачі. Крім цього, на неї впливає рівень вологи дерева під час виробництва пелет. Наприклад, паливо, виготовлене з вологої деревини, виділяє менше теплової енергії, ніж із сухої тієї ж породи. Але якщо порівнювати різні породи, то сухий дубовий пелет виділяє більше тепла, ніж сухий сосновий. Тому не заощаджуйте час та кошти під час вибору палива. Чим воно якісніше, тим ефективнішою є робота пелетного котла.

Вибираємо пелетний котел правильно

Щоб купити пелетний котел, який ідеально підійде під ваші умови експлуатації та буде максимально ефективним у роботі, зверніть увагу на такі головні характеристики:

  • Потужність. Залежно від моделі, потужність становить 15-80 кВт. Водночас витрата палива — від 1,5 до 16 кг. Чим вищі показники, тим більшу площу здатний обігріти котел. Наприклад, модель AKO PELLET 15 із бункером на 200 л обігріває приміщення на 150 м². Це найменший за потужністю пелетний котел DOZAMEX. Найпотужніший пристрій AKO PELLET 80 здатний обігріти будову площею 800 м². Об’єм його бункера для зберігання палива становить 400 л, а витрата пелет 8-16 кг/год.
  • ККД. Залежно від моделі та якості палива, коефіцієнт корисної дії пелетного котла 85-91%.
  • Кількість ходів теплообмінника та його вигляд. Найвищий ККД забезпечує 5-ходова конструкція. За типом теплообмінника найзручніший варіант — пластинчастий. Його набагато легше очищати, ніж трубчастий.

Також велике значення має товщина стінок. Більш довговічними вважаються пристрої зі стінами 6-8 мм.


Читайте також:
Альтернативна система енергозабезпечення
Дата: 05.03.2024 / Автор: Администратор
Альтернативна система енергозабезпечення

Рейтинг: Переглядів: 1963
Переваги використання пелетних котлів для опалення
Рейтинг: Переглядів: 1406
Якої потужності вибрати пеллетний котел?
Дата: 12.01.2024 / Автор: Администратор
Якої потужності вибрати пеллетний котел?

Рейтинг: Переглядів: 1200
Обслуговування пелетних котлів: 3 головні поради
Дата: 08.01.2024 / Автор: Администратор
Обслуговування пелетних котлів: 3 головні поради

Рейтинг: Переглядів: 1053

Коментарі
Ще немає коментарів...
Залиште свій коментар
Ваша оцінка: